Hundetrening

Stell av ny valp

Å ta med en valp inn i hjemmet ditt er en spennende livsbegivenhet, men før du lar deg rive med av raser og tilbehør, er det viktig å vurdere ansvar og kostnader først.

Du bør også sørge for at du velger riktig valp for deg, fra en anerkjent kilde, og gjøre deg kjent med det grunnleggende om hundestell på forhånd.

Nedenfor vil vår guide til nye valpeeiere hjelpe deg og din nye bestie å finne seg til rette.

Hvordan ta vare på en ny valp: de første trinnene

Finn en valp

Den viktigste avgjørelsen du tar er hvor du skal få tak i den nye valpen.

Dessverre har intensiv valpeproduksjon blitt en lukrativ virksomhet hvor profitt går foran velferd. Ofte vil disse valpene bli syke eller traumatiserte, og mange overlever dessverre ikke til voksen alder.

Kennelklubbens Assured Breeder Scheme er et bra sted å finne en ansvarlig hundeoppdretter. Du kan også be om anbefalinger fra lokale veterinærer og hundetrenere.

Når du har valgt en oppdretter, kan du avtale en tid for å besøke ham og eventuelle valper. Kennelklubben har en omfattende liste med spørsmål å stille før og under besøket.

Noen røde flagg å se opp for:

 • Moren er ikke der eller du får beskjed om at du ikke kan se henne
 • De vil ikke vise deg hvor de holder hundene sine
 • Du føler deg presset til en avtale
 • De virker ikke interessert i å lære mer om deg

Alternativt tar krisesentre ofte inn uønskede og forlatte valper, så du kan finne det du leter etter der. Det kan være veldig givende å gi en tidligere uelsket hund en ny sjanse.

Før du tar valpen hjem

Før du tar med deg valpen hjem, er det på tide å handle litt mat, slik at du har alt du trenger med en gang. Det grunnleggende inkluderer:

 • En koselig seng eller hundekasse å sove i
 • Mat- og vannskåler
 • Tilførsel av valpemat (helst det de er vant til å spise)
 • Halsbånd med en ID-brikke med eiers navn og adresse (dette er et lovkrav)
 • Bly og rustning
 • En trygg måte å transportere valpen på, som en bilkasse
 • Valpesikre hundeleker og tygger
 • Treningsputer for potte
 • bæsjposer
 • En myk børste for stell

Det er en god idé å forberede alt på forhånd for valpens ankomst, og dette inkluderer hundesikring av hjemmet og hagen.

Dette består hovedsakelig i å eliminere eventuelle farer og holde verdisaker unna. Babyporter er nyttige for å forhindre at valpen kommer inn i områder av huset de ikke burde.

Tar med valpen hjem

Når du kommer hjem, ta med valpen til stedet du vil at han skal bruke som toalett og la den snuse rundt.

Gi valpen rom til å slå seg til ro hjemme og vent på at han kommer til deg for hengivenhet. Det kan være fristende å invitere mange mennesker til å møte det nye tilskuddet ditt med en gang, men en valp kan bli overveldet av for mange nye ansikter på en gang.

Pottetrening for valper

Det er ingen hastverk og forhastet prosessen kan gjøre valpen nervøs eller engstelig.

La dem venne seg til det nye miljøet sitt og ros dem når de går på do. Valper har bare en liten blære og trenger derfor å gå på toalettet oftere enn voksne hunder.

Ta valpen med ut for å avlaste seg med noen timers mellomrom i løpet av dagen, samt etter at han har spist og våknet.

Ulykker i hjemmet er uunngåelige mens en ung hund fortsatt lærer. Aldri kjefte på hunden din hvis dette skjer – bare ryd opp forsiktig med et ammoniakkfritt rengjøringsmiddel.

Hvordan tar du vare på valpen når den er hjemme?

Sosialisering og tilvenning

Sosialisering er prosessen med å venne en hund til mennesker, dyr og sosiale grupper, mens tilvenning er prosessen med å venne seg til alle tingene en valp vil møte i dagliglivet: trafikk, husholdningsstøy, håndtering, stell, etc.

Valper har bare noen få uker før de begynner å frykte nye opplevelser, så bruk denne tiden klokt til å eksponere dem så mye som mulig. Valper trives også med rutiner, så sett opp en fra starten for å hjelpe valpen.

Hvis valpen din skal være alene hjemme en stund, unngå potensiell separasjonsangst ved å skille deg fra valpen mens du fortsatt er i huset. Deretter kan du gradvis øke tiden du er ute av syne. Utstoppede KONG-er, slikkematter eller tyggeleker er en god måte å distrahere en hund når du ikke er hjemme.

Å mate

Spør valpens oppdretter hvilken mat valpen har spist og fortsett å bruke samme merke. Dette reduserer sjansen for at de får urolig mage.

Valper trenger dietter som dekker deres ernæringsmessige behov etter hvert som de vokser. Hvis du ønsker å endre valpens kosthold, kontakt veterinæren først.

helsevesen

Selv om de har blitt sjekket før, ta med den nye valpen til veterinæren så snart som mulig. Dette er også en viktig del av sosialiseringen, som gjør dem mindre redde for besøk i fremtiden.

Veterinæren din kan identifisere eventuelle helseproblemer og gi deg råd om kastrering, parasittbehandling og vaksinasjoner, samt sjekke mikrochipen deres.

Du bør også vurdere å forsikre din nye valp fordi fettavgifter kan bli dyre.

utdanning

Trening vil hjelpe valpen din til å bli en god hundeborger og hjelpe deg med å knytte bånd til kjæledyret ditt.

Bruk positiv, belønningsbasert trening for å få de beste resultatene og ikke straff dem for å gjøre ting feil.

Spør din veterinær eller lokale hundeeiere om valpekurs i nærheten av deg. Dette gir det grunnleggende og et flott sted å møte likesinnede hundeeiere.

Hold din beste venn trygg

Med litt forberedelse og en forsiktig tilnærming vil valpen din finne seg til rette i sitt nye hjem, og dere kan ha mange flere lykkelige år sammen.

dyrejournalist

Jeg har skrevet om kjæledyr i 20 år og utforsket de fantastiske relasjonene de har til eierne sine. Jeg startet som stabsskribent for magasinet Dogs Today og jobbet meg opp til assisterende redaktør i 2008. I 2010 forlot jeg kontoret for å satse på en frilanskarriere, flyttet til Nord-Norfolk og stiftet familie.

Gjennom årene har jeg bidratt med gjennomtenkte funksjoner av menneskelig interesse, kjendisintervjuer og undersøkende nyhetssaker til publikasjoner som The Sunday Times, Dogs Today, Dogs Monthly og Your Cat. Jeg har også skrevet veterinærbøker og pressemeldinger for kjæledyrnæringen.

Når jeg ikke skriver, liker jeg lange turer på landsbygda i Norfolk med redningsarbeideren min Popsie. Disse blir alltid etterfulgt av te og kake.

Leave a Comment