Hundehelse

Eksperter ser på Monkeypox-utbruddet

Maria Cheng, medisinsk skribent i AP

LONDON – En ledende rådgiver fra Verdens helseorganisasjon beskrev det enestående utbruddet av den sjeldne sykdommen apekopper i utviklede land som «en tilfeldig hendelse» som kan forklares med risikabel seksuell atferd ved to nylige massebegivenheter i Europa.

I et intervju med The Associated Press sa Dr David Heymann, som tidligere ledet WHOs akuttavdeling, at hovedteorien for å forklare spredningen av sykdommen var seksuell overføring mellom homofile og bifile menn under to raves i Spania og Belgia. Monkeypox har ikke tidligere ført til utbredte utbrudd utenfor Afrika, hvor den er endemisk for dyr.

“Vi vet at apekopper kan spre seg når det er nær kontakt med lesjonene til noen som er infisert, og det ser ut til at seksuell kontakt nå har forbedret denne overføringen,” sa Heymann.

Det markerer en betydelig avvik fra det typiske utbredelsesmønsteret til sykdommen i Sentral- og Vest-Afrika, hvor mennesker primært er infisert av dyr som ville gnagere og primater, og utbrudd har ikke spredt seg over landegrensene.

Til dags dato har WHO registrert mer enn 90 tilfeller av apekopper i et dusin land, inkludert Storbritannia, Spania, Israel, Frankrike, Sveits, USA og Australia.

Madrids senior helsepersonell sa mandag at den spanske hovedstaden har registrert 30 bekreftede tilfeller så langt. Enrique Ruiz Escudero sa at myndighetene undersøker mulige sammenhenger mellom en nylig Gay Pride-begivenhet på Kanariøyene, som trakk rundt 80 000 mennesker, og fall i en badstue i Madrid.

Heymann ledet et hastemøte i WHOs rådgivende gruppe for smittsomme sykdommer fredag ​​for å vurdere den pågående epidemien og sa at det ikke var bevis som tyder på at apekopper kunne ha mutert til en mer smittsom form.

Monkeypox forårsaker vanligvis feber, frysninger, utslett og lesjoner i ansiktet eller kjønnsorganene. Det kan spres gjennom nærkontakt med en smittet person eller deres klær eller sengetøy, men seksuell overføring er ennå ikke dokumentert. De fleste blir friske fra sykdommen i løpet av uker uten behov for sykehusinnleggelse. Vaksiner mot kopper, en relatert sykdom, er også effektive for å forebygge apekopper, og noen antivirale legemidler er under utvikling.

Sykdommen kan være dødelig i omtrent 10 % av infeksjonene, men det er ikke rapportert om dødsfall blant aktuelle tilfeller.

WHO sa at utbruddet er “atypisk” og sa at det faktum at tilfeller er sett i så mange forskjellige land indikerer at sykdommen kan ha spredd seg stille en stund. Byråets Europa-direktør advarte om at når sommeren starter over hele kontinentet, kan massesamlinger, festivaler og feiringer fremskynde spredningen av apekopper.

Andre forskere har påpekt at det vil være vanskelig å avdekke om det er sex i seg selv eller den nære kontakten med sex som har forårsaket den nylige spredningen av apekopper over hele Europa.

“Seksuell aktivitet involverer naturligvis intim kontakt, noe som forventes å øke sannsynligheten for overføring uavhengig av ens seksuelle legning og overføringsmåte,” sa Mike Skinner, en virolog ved Imperial College London.

Søndag ble det britiske helsesikkerhetsbyråets sjefsmedisinske rådgiver, Dr. Susan Hopkins sa at hun forventet at flere tilfeller av apekopper ville bli diagnostisert «daglig» i landet.

Britiske tjenestemenn har sagt at «en bemerkelsesverdig andel» av sakene i Storbritannia og Europa har involvert unge menn som ikke har reist til Afrika, og som er homofile, bifile eller har sex med menn. Myndighetene i Portugal og Spania sa også at tilfellene deres var hos menn som vanligvis hadde sex med andre menn og hvis infeksjoner ble plukket opp når de søkte hjelp for lesjoner på seksuelle helseklinikker.
Heymann, som også er professor i infeksjonssykdommer ved London School of Hygiene and Tropical Medicine, sa at apekopputbruddet sannsynligvis var en tilfeldig hendelse som kan spores til en enkelt infeksjon.

“Det er fullt mulig at noen ble smittet, utviklet lesjoner på kjønnsorganene, hendene eller andre steder, og deretter spredte det til andre når det var seksuell eller nær fysisk kontakt,” hypoteser Heymann. “Og så var det disse internasjonale hendelsene som utløste utbruddet over hele verden, i USA og andre europeiske land.”

Han understreket at sykdommen neppe ville føre til utbredt overføring.

“Dette er ikke COVID,” sa han. “Vi må bremse det, men det sprer seg ikke i luften, og vi har vaksiner for å beskytte oss mot det.” Heymann sa at studier bør utføres raskt for å avgjøre om apekopper kan spres fra mennesker uten symptomer og at populasjoner med risiko for sykdommen bør ta forholdsregler for å beskytte seg selv.

Leave a Comment